Meteen naar de inhoud
Home » Hoe betrouwbaar is Google Translate?

Hoe betrouwbaar is Google Translate?

Hoe werkt Google Translate?

Google Translate is een handig hulpmiddel voor het vertalen van teksten van de ene taal naar de andere. Het is echter belangrijk om te weten dat het niet altijd 100% betrouwbaar is en dat er enkele zaken zijn waarmee rekening moet worden gehouden.

Machinevertaling versus menselijke vertaling

Het is belangrijk om te begrijpen dat Google Translate een machinevertaalprogramma is en geen menselijke vertaler. Dit betekent dat het niet in staat is om de context, toon en nuances van een taal op dezelfde manier te begrijpen als een menselijke vertaler. Dit kan leiden tot vertalingen die niet altijd volledig accuraat of nauwkeurig zijn.

Beperkte ondersteuning voor talen

Google Translate ondersteunt momenteel honderden talen, maar het heeft niet voor elke taal dezelfde hoeveelheid data en informatie. Dit betekent dat sommige vertalingen van Google Translate beter zullen zijn dan andere, afhankelijk van de taalcombinatie die u gebruikt.

Fouten en onjuistheden

Hoewel Google Translate voortdurend wordt verbeterd, kan het nog steeds fouten of onjuistheden bevatten. Dit kan voorkomen worden door het resultaat van de vertaling te vergelijken met andere vertaalhulpmiddelen of door een professionele menselijke vertaler in te schakelen voor belangrijke of formele teksten.

Gebruik Google Translate als hulpmiddel, niet als vervanging

Hoewel Google Translate een handig hulpmiddel is, is het belangrijk om te begrijpen dat het niet altijd 100% accuraat is en dat het nooit de plaats van een professionele menselijke vertaler kan innemen. Gebruik het daarom als een hulpmiddel bij het begrijpen van teksten in een andere taal, maar vertrouw niet blindelings op de resultaten van de vertaling.

Google Translate alternatieven

Er zijn verschillende alternatieven voor Google Translate die beschikbaar zijn voor het vertalen van teksten van de ene taal naar de andere:

 1. Microsoft Translator: Dit is een machinevertaalprogramma van Microsoft dat beschikbaar is op verschillende platforms, waaronder de website van Microsoft Translator, de Microsoft Translator-app en integratie met Microsoft Office-producten.
 2. DeepL Translator: Dit is een machinevertaalprogramma dat beweert een hogere nauwkeurigheid te hebben dan andere machinevertaalprogramma’s, dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie en neuronale netwerken. DeepL Translator is beschikbaar op de website van DeepL en via integratie met verschillende andere apps en hulpmiddelen.
 3. Systran: Dit is een professioneel vertaalprogramma dat door bedrijven en organisaties kan worden gebruikt voor het vertalen van grote hoeveelheden tekst. Systran biedt ook professionele vertaaldiensten aan door middel van een team van menselijke vertalers.
 4. Yandex Translate: Dit is een machinevertaalprogramma van het Russische internetbedrijf Yandex dat beschikbaar is op de website van Yandex Translate en via integratie met verschillende andere apps en hulpmiddelen.

Houd er rekening mee dat, net als bij Google Translate, het gebruik van een machinevertaalprogramma nooit de plaats van een professionele menselijke vertaler kan innemen. Als u belangrijke of formele teksten moet vertalen, is het aan te raden om een professionele menselijke vertaler in te schakelen.

Google Translate in taakbalk zetten

Er zijn verschillende manieren om Google Translate te installeren in de taakbalk van uw computer:

 1. Installeer de Google Translate-extensie voor Google Chrome: Als u Google Chrome als uw webbrowser gebruikt, kunt u de Google Translate-extensie installeren om vertalingen vanuit elke website te krijgen. Klik hiervoor op deze link en volg de instructies om de extensie te installeren.
 2. Installeer de Google Translate-app: Als u een apparaat met het besturingssysteem Windows 10 gebruikt, kunt u de Google Translate-app vanuit Microsoft Store installeren. Zoek naar “Google Translate” in de Microsoft Store en volg de instructies om de app te installeren. Nadat u de app hebt geïnstalleerd, zal deze in de taakbalk van uw computer verschijnen.
 3. Maak gebruik van een vertaal-widget: Als u geen extensie of app wilt installeren, kunt u ook een vertaal-widget gebruiken om vertalingen te krijgen zonder naar een aparte website te hoeven gaan. Zoek op internet naar “vertaal-widget” en kies een widget die u wilt gebruiken. Voeg de widget toe aan uw taakbalk of aan uw bureaublad en gebruik deze om teksten te vertalen.

Dark mode in Google Translate

Om dark mode in te schakelen in Google Translate, volgt u de volgende stappen:

 1. Ga naar de website van Google Translate of open de app voor mobiele apparaten.
 2. Klik op het tandwiel-icoon in de rechterbovenhoek van het scherm. Dit zal het instellingenmenu openen.
 3. Klik op “Dark mode” in het instellingenmenu.
 4. Selecteer “Dark mode aan” in het vervolgkeuzemenu.
 5. Sla de instellingen op en sluit het instellingenmenu. De achtergrond van Google Translate zal nu donker worden en de tekst zal wit worden weergegeven.

Als u dark mode op een later moment weer wilt uitschakelen, kunt u dezelfde stappen volgen en “Dark mode uit” selecteren in plaats van “Dark mode aan”.

Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van dark mode kan variëren afhankelijk van het apparaat en de webbrowser die u gebruikt. Als dark mode niet beschikbaar is in het instellingenmenu, is het mogelijk dat het niet beschikbaar is op uw apparaat of in de versie van Google Translate die u gebruikt.

Hoe zet ik Google Translate aan?

Google Translate is een machinevertaalprogramma dat teksten van de ene taal naar de andere vertaalt. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en neuronale netwerken om teksten te begrijpen en te vertalen.

Om Google Translate te gebruiken, gaat u naar de website van Google Translate of downloadt u de app voor uw mobiele apparaat. Vervolgens kiest u de taal waaruit u wilt vertalen en de taal waarnaar u wilt vertalen. U kunt vervolgens de tekst invoeren die u wilt vertalen of een afbeelding met tekst uploaden en Google Translate zal de tekst vertalen.

Google Translate ondersteunt honderden talen en kan ook spraak naar tekst en tekst naar spraak vertalen. Het biedt ook integratie met andere Google-producten, zoals Google Chrome, zodat u kunt vertalen terwijl u op het web surft.

Hoewel Google Translate een handig hulpmiddel is, is het belangrijk om te begrijpen dat het niet altijd 100% accuraat is en dat het nooit de plaats van een professionele menselijke vertaler kan innemen. Gebruik het daarom als een hulpmiddel bij het begrijpen van teksten in een andere taal, maar vertrouw niet blindelings op de resultaten van de vertaling.