Meteen naar de inhoud
Home » Hoe hoog moet een sta bureau zijn?

Hoe hoog moet een sta bureau zijn?

Hoe hoog moet sta bureau zijn?

Een sta bureau moet op een hoogte staan die comfortabel is voor de gebruiker. Dit betekent dat de hoogte van het bureau afhankelijk is van de lengte van de gebruiker. Als algemene richtlijn geldt dat het werkblad van het bureau tussen de 90 en 110 cm boven de grond moet staan.

Om te bepalen wat de juiste hoogte is voor jouw sta bureau, kun je het volgende doen:

  1. Stel je op met je voeten op schouderbreedte en je handen langs je zij.
  2. Strek je armen uit en kijk naar je handen. Als je handen ongeveer op de hoogte van het middelpunt van je borstbeen zijn, is dit de juiste hoogte voor het werkblad van het bureau.
  3. Als je langer of korter bent dan gemiddeld, kun je de hoogte van het werkblad iets aanpassen om aan te sluiten bij jouw lengte. Zo kun je bijvoorbeeld een bureau op poten kiezen dat verstelbaar is in hoogte, zodat je het bureau op jouw ideale hoogte kunt zetten.

Houd er rekening mee dat het ook belangrijk is om te zorgen dat het werkblad op de juiste hoogte is voor je computer- of laptopscherm. Dit betekent dat het scherm op ooghoogte moet staan, zodat je comfortabel kunt zitten en werken zonder dat je naar beneden of naar boven hoeft te kijken. Als je het werkblad op de juiste hoogte hebt, kun je het scherm op een verstelbare monitorstand zetten om de ideale hoogte te bereiken.

De juiste hoogte voor een sta bureau is dus afhankelijk van de lengte van de gebruiker. Als algemene richtlijn geldt dat het werkblad tussen de 90 en 110 cm boven de grond moet staan, afhankelijk van de lengte van de gebruiker. Het is ook belangrijk om te zorgen dat het scherm op ooghoogte staat, zodat je comfortabel kunt zitten en werken.

Hoeveel ruimte achter bureau?

Het is belangrijk om voldoende ruimte achter een bureau te hebben om comfortabel te kunnen zitten en om gemakkelijk bij de stekkers en kabels te kunnen. Als algemene richtlijn geldt dat je ongeveer 60 cm ruimte achter het bureau moet hebben. Dit is voldoende om gemakkelijk in en uit je stoel te komen en om bij de stekkers en kabels te kunnen.

Houd er rekening mee dat deze richtlijn alleen geldt als je het bureau tegen een muur plaatst. Als je het bureau in een hoek plaatst, heb je wellicht meer ruimte nodig, afhankelijk van de grootte van de hoek.

Ook kan het handig zijn om rekening te houden met de grootte van de gebruiker. Als je langer bent dan gemiddeld, kan het handig zijn om wat extra ruimte achter het bureau te hebben om comfortabel te kunnen zitten.

Hoe breed moet een bureau zijn?

De breedte van een bureau is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ruimte die je hebt en de dingen die je op het bureau wilt plaatsen. Als algemene richtlijn geldt dat een bureau ongeveer 120 cm breed moet zijn. Dit is voldoende ruimte om comfortabel te kunnen werken en om spullen op te bergen.

Echter, als je weinig ruimte hebt of als je het bureau voor specifieke doeleinden gaat gebruiken, kan het nodig zijn om een andere breedte te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld een smal bureau kiezen als je weinig ruimte hebt, of een breed bureau als je veel spullen wilt opslaan of als je vaak met twee mensen tegelijk wilt werken.