Meteen naar de inhoud
Home » Hoe lang moet penne koken?

Hoe lang moet penne koken?

Hoe lang moet pasta koken penne

Het koken van penne is een belangrijk onderdeel van het maken van een aantal populaire Italiaanse gerechten, zoals pasta carbonara of pasta met tonijn. Maar hoe lang moet je penne koken?

Er zijn een paar factoren waar je rekening mee moet houden bij het bepalen hoe lang je penne moet koken. Ten eerste is het belangrijk om te weten welk type penne je gaat gebruiken. Er zijn verschillende soorten penne verkrijgbaar, zoals penne lisce (gladde penne), penne rigate (gerimpelde penne) en penne integrale (volkoren penne). Elk van deze soorten penne heeft een andere kooktijd nodig, dus het is belangrijk om te weten welk type penne je hebt gekocht.

Een andere factor die van invloed is op de kooktijd van penne is de dikte van de pasta. Als je bijvoorbeeld dikkere penne gebruikt, zal deze langer moeten koken dan dunnere penne.

Verder is het ook belangrijk om te weten wat je met je gekookte penne wilt doen. Als je de penne bijvoorbeeld wilt gebruiken in een salade, zou je ze iets minder gaar kunnen koken zodat ze nog wat bite behouden. Als je de penne echter wilt gebruiken in een saus, is het beter om ze goed gaar te koken zodat ze de saus beter opnemen.

Nu we de belangrijkste factoren hebben besproken, laten we eens kijken naar hoe lang je penne moet koken. Als je gladde penne lisce of gerimpelde penne rigate gebruikt, is een kooktijd van 8-12 minuten meestal voldoende. Als je volkoren penne integrale gebruikt, kan de kooktijd iets langer zijn, rond de 12-15 minuten. Houd er wel rekening mee dat deze tijden slechts richtlijnen zijn en dat het altijd aan te raden is om de verpakking van de penne te raadplegen voor de aanbevolen kooktijd.

Om te controleren of de penne gaar is, kun je een stukje penne uit het kokende water halen en tussen je duim en wijsvinger fijnwrijven. Als de penne gemakkelijk fijngemaakt kan worden en er geen harde kern meer aanwezig is, is de penne gaar.

Hoe maak je penne klaar?

Als de penne nog wat bite behoudt, is hij al dente, wat betekent dat hij nog wat stevigheid heeft. Dit is ideaal als je de penne wilt gebruiken in een salade of als je de saus apart wilt serveren. Als je de penne echter wilt gebruiken in een saus, is het beter om de penne goed gaar te koken zodat hij de saus beter opneemt en gemakkelijker te eten is.

Het is ook belangrijk om te weten dat je penne nog enkele minuten zal blijven koken nadat je hem uit het kokende water hebt gehaald. Dit heet “carry-over cooking” en kan ervoor zorgen dat de penne nog een beetje gaarder wordt na het koken. Houd hier rekening mee als je de penne uit het water haalt en laat hem afkoelen onder koud stromend water als je hem al dente wilt houden.