Meteen naar de inhoud
Home » Hoe werkt een vliegveld? 

Hoe werkt een vliegveld? 

Hoe werkt het op een vliegveld?

Een vliegveld is een gebied waar vliegtuigen kunnen opstijgen en landen, en waar passagiers en vracht kunnen worden vervoerd tussen luchthavens. Een vliegveld bestaat meestal uit verschillende gebouwen en infrastructuur, waaronder:

 • Landingsbanen: Dit zijn de oppervlakken waarop vliegtuigen kunnen opstijgen en landen.
 • Terminalgebouwen: Dit zijn de gebouwen waar passagiers kunnen inchecken, hun bagage afgeven en het vliegtuig betreden. Terminalgebouwen zijn meestal verdeeld in verschillende zones voor internationale en binnenlandse vluchten.
 • Hangars: Dit zijn grote gebouwen waar vliegtuigen kunnen worden bewaard en onderhouden.
 • Opslagplaatsen voor bagage: Dit zijn gebieden waar bagage van passagiers kan worden opgeslagen voordat het aan boord van het vliegtuig wordt gebracht.
 • Autoverhuurfaciliteiten: Sommige vliegvelden hebben autoverhuurbedrijven waar passagiers een auto kunnen huren om naar hun bestemming te rijden.
 • Winkels en restaurants: Vliegvelden hebben vaak winkels en restaurants waar passagiers kunnen winkelen of iets te eten kunnen kopen voordat ze op hun vlucht stappen.

Om te bepalen welke vluchten op een bepaald vliegveld aankomen en vertrekken, is er meestal een vluchtschema dat aangeeft welke vluchten op welke tijden vertrekken en aankomen. Passagiers kunnen dit schema raadplegen om te zien wanneer hun vlucht vertrekt of aankomt.

Er zijn ook luchtverkeersleiders die verantwoordelijk zijn voor het regelen van het verkeer op het vliegveld, waaronder het toewijzen van landingsbanen aan vliegtuigen en het regelen van de bewegingen van vliegtuigen op het vliegveld.

Hoe laat op vliegveld zijn?

Het is aanbevolen om minstens twee uur voor een binnenlandse vlucht en drie uur voor een internationale vlucht op het vliegveld aanwezig te zijn. Dit geeft je genoeg tijd om in te checken, je bagage af te geven en door de veiligheidscontrole te gaan voordat je op je vlucht stapt.

Houd er rekening mee dat het tijd kan kosten om van je huis of hotel naar het vliegveld te komen, dus zorg ervoor dat je op tijd vertrekt om op het vliegveld te zijn voordat je vlucht vertrekt. Het is ook verstandig om te overwegen of je tijd nodig hebt om iets te eten of te drinken voordat je op je vlucht stapt.

Het is belangrijk om de aanbevelingen van de luchtvaartmaatschappij of de luchthaven te volgen en op tijd aanwezig te zijn op het vliegveld. Als je te laat bent, kan je vlucht vertrekken voordat je hebt kunnen instappen en kan je in dat geval in aanmerking komen voor een vervangende vlucht of een restitutie van het vliegticket, afhankelijk van de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij.

Hoe werkt overstappen op vliegveld?

Overstappen op een vliegveld houdt in dat je tijdens je reis vanuit een vliegveld naar een ander vliegveld vliegt, in plaats van direct naar je eindbestemming. Als je over moet stappen op een vliegveld, zal je in de meeste gevallen je bagage afgeven bij je vertrekluchthaven en opnieuw inchecken bij je aankomstluchthaven.

Er zijn een aantal stappen die je kunt volgen om te overstappen op een vliegveld:

 1. Controleer of je overstapt: Als je een vlucht hebt geboekt met overstap, zal dit meestal op je ticket staan vermeld. Controleer je ticket om te zien of je over moet stappen en op welk vliegveld.
 2. Volg de aanwijzingen van de luchtvaartmaatschappij: De luchtvaartmaatschappij zal je vaak aanwijzingen geven over hoe je moet overstappen op het vliegveld. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je je bagage moet afgeven bij een bepaalde balie en naar een andere terminal moet lopen om je vlucht te vinden.
 3. Volg de aanwijzingen van het vliegveld: Het vliegveld zal ook aanwijzingen hebben over hoe je naar de juiste terminal kunt lopen of hoe je met het openbaar vervoer naar het vliegveld kunt reizen als je over moet stappen op een ander vliegveld.
 4. Neem genoeg tijd: Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om over te stappen op het vliegveld. Dit geeft je de tijd om je bagage af te geven, door de veiligheidscontrole te gaan en je vlucht te vinden.
 5. Volg de aanwijzingen van de luchtvaartmaatschappij: De luchtvaartmaatschappij zal ook aanwijzingen geven over hoe je je vlucht kunt vinden en hoe je het vliegtuig kunt betreden als je aankomt op het vliegveld waar je over moet stappen.

Houd er rekening mee dat het overstappen op een vliegveld tijd kan kosten, dus zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om de juiste vlucht te vinden en te boarden. Als je problemen hebt tijdens het overstappen, neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij of het vliegveld voor hulp.

Hoeveel vliegvelden heeft Nederland?

Nederland heeft in totaal vijf internationale vliegvelden: Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport.

Amsterdam Airport Schiphol is het grootste vliegveld van Nederland en is gelegen bij Amsterdam. Het is een belangrijk knooppunt voor luchtvervoer in Europa en wordt gebruikt door zowel binnenlandse als internationale vluchten.

Rotterdam The Hague Airport is gelegen bij Rotterdam en is vooral gericht op zakenreizigers en chartervluchten.

Eindhoven Airport is gelegen bij Eindhoven en is vooral gericht op chartervluchten en vrachtvervoer.

Groningen Airport Eelde is gelegen bij Groningen en is vooral gericht op chartervluchten.

Maastricht Aachen Airport is gelegen bij Maastricht en is vooral gericht op chartervluchten en vrachtvervoer.

Daarnaast zijn er in Nederland ook een aantal regionale vliegvelden, zoals Lelystad Airport en Rotterdam Zestienhoven Airport, die vooral worden gebruikt voor vrachtvervoer en privévluchten.

Wat is het grootste vliegveld ter wereld?

Het grootste vliegveld ter wereld in termen van oppervlakte is King Fahd International Airport in Dhahran, Saoedi-Arabië. Dit vliegveld heeft een oppervlakte van ongeveer 780 vierkante kilometer, wat ongeveer gelijk is aan de grootte van Amsterdam en Rotterdam samen.

Op de tweede plaats staat Denver International Airport in de Verenigde Staten, met een oppervlakte van ongeveer 137 vierkante kilometer.

Op de derde plaats staat Doha International Airport in Qatar, met een oppervlakte van ongeveer 29 vierkante kilometer.

Het grootste vliegveld ter wereld in termen van passagiersvervoer is Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport in de Verenigde Staten, dat jaarlijks meer dan 107 miljoen passagiers verwerkt. Op de tweede plaats staat Beijing Capital International Airport in China, met meer dan 100 miljoen passagiers per jaar, en op de derde plaats staat Dubai International Airport in de Verenigde Arabische Emiraten, met meer dan 89 miljoen passagiers per jaar.