Meteen naar de inhoud
Home » Pinksteren wat is dat? 

Pinksteren wat is dat? 

Pinksteren is een belangrijk christelijk feest dat wordt gevierd door katholieken en protestanten over de hele wereld. Het wordt gevierd op de zondag na Hemelvaart, en herdenkt de komst van de Heilige Geest op de apostelen. In dit artikel zullen we het hebben over de betekenis van Pinksteren, de geschiedenis ervan en hoe het wordt gevierd.

Wat is Pinksteren?

Pinksteren is het feest van de komst van de Heilige Geest op de apostelen. Volgens het Nieuwe Testament van de Bijbel, gebeurde dit op de 50e dag na Pasen, toen Jezus opstond uit de dood. Jezus had de apostelen beloofd dat hij hen zou verlaten, maar dat hij terug zou komen in de vorm van de Heilige Geest om hen te leiden en te helpen zijn boodschap te verspreiden.

Op de dag van Pinksteren kwamen de apostelen bijeen in Jeruzalem, waar ze werden overvallen door de Heilige Geest in de vorm van vuur, die op hen neerdaalde. Volgens de Bijbel spraken ze vanaf dat moment in talen die ze niet beheersten, en konden ze wonderbaarlijke dingen doen. Dit gebeurde op de feestdag van Pentecostes, wat in het Grieks “vijftigste dag” betekent. Deze gebeurtenis wordt gezien als het begin van de kerk en het moment waarop de Heilige Geest de kerk leidde en beschermde.

Geschiedenis van Pinksteren

Het feest van Pinksteren heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 1e eeuw na Christus. Het werd vroeger gevierd als een joods feest, dat werd gebruikt om het einde van de oogst te vieren en dank te zeggen voor de gaven van God. Na de komst van Jezus en de oprichting van de kerk, werd het feest gebruikt om de komst van de Heilige Geest te vieren en de groei van de kerk te markeren.

In de loop der tijd is Pinksteren uitgegroeid tot een belangrijk christelijk feest dat wordt gevierd door katholieken en protestanten over de hele wereld. Het wordt gevierd op de zondag na Hemelvaart, en is een van de belangrijkste feestdagen in het christelijk kalenderjaar.

Hoe wordt Pinksteren gevierd?

Er zijn verschillende manieren waarop Pinksteren wordt gevierd in verschillende delen van de wereld. In veel katholieke en protestantse kerken worden speciale diensten gehouden om de komst van de Heilige Geest te vieren, met muziek, gebeden en preken. Sommige mensen gaan ook naar buiten om vreugdevolle processies te houden, met vlaggen en muziek.

In sommige delen van de wereld wordt Pinksteren ook gevierd met feestelijke parades en optochten, met mensen die verkleed zijn in allerlei kleuren en prachtige kostuums. Sommige mensen maken ook gebruik van deze tijd om vrienden en familie te bezoeken en tijd door te brengen met hun dierbaren.

Het is ook gebruikelijk om op Pinksteren speciale maaltijden te delen met vrienden en familie, zoals gegrilde kip, rundvlees of lamsvlees, die worden geserveerd met allerlei lekkere groenten en aardappelen. Sommige mensen maken ook gebruik van deze tijd om speciale Pinkstergebakjes te maken, zoals taarten of koekjes met vers fruit en slagroom.

Symbolisch bloemschikken met Pinksteren

Bloemschikken met Pinksteren is een gebruik dat wordt gevierd in sommige delen van de wereld om het feest van Pinksteren te vieren. Het is een manier om het huis of de kerk te versieren met mooie bloemen en planten, die symbolisch staan voor de komst van de lente en de nieuwe groei.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen bloemschikken met Pinksteren:

  • Om de komst van de lente te vieren: Pinksteren valt in het vroege voorjaar, wanneer de natuur weer tot leven komt na de winter. Door bloemen te gebruiken om het huis of de kerk te versieren, willen mensen de lente en de nieuwe groei vieren.
  • Om de komst van de Heilige Geest te symboliseren: De bloemen en planten die worden gebruikt bij het bloemschikken met Pinksteren, staan ook symbolisch voor de komst van de Heilige Geest. De kleuren en vormen van de bloemen kunnen bijvoorbeeld staan voor de verschillende eigenschappen van de Heilige Geest, zoals liefde, vreugde, wijsheid en kracht.
  • Om de kerk of het huis te versieren: Het bloemschikken met Pinksteren is ook een manier om het huis of de kerk op te fleuren en te versieren voor het feest. De bloemen en planten kunnen een aangename sfeer creëren en helpen om de viering van Pinksteren te vieren.

Markten met Pinksteren

Pinksteren is een belangrijk christelijk feest dat wordt gevierd door katholieken en protestanten over de hele wereld. Het wordt gekenmerkt door speciale diensten, parades en feestelijke maaltijden met vrienden en familie. In sommige delen van de wereld zijn er ook markten met Pinksteren, waar mensen kunnen genieten van allerlei leuke activiteiten en unieke producten.

In veel Europese steden zijn er bijvoorbeeld markten met Pinksteren, waar mensen allerlei lekkernijen en cadeautjes kunnen kopen. Deze markten zijn vaak gevuld met kraampjes met allerlei soorten eten, zoals gegrilde kip, rundvlees of lamsvlees, die worden geserveerd met allerlei lekkere groenten en aardappelen. Er zijn ook kraampjes met allerlei soorten Pinkstergebak, zoals taarten of koekjes met vers fruit en slagroom.

Er zijn ook markten met Pinksteren waar mensen allerlei soorten cadeaus en souvenirs kunnen kopen. Dit kan van alles zijn, van handgemaakte sieraden en kleding tot ambachten en kunstwerken. Deze markten zijn een leuke manier om lokale kunstenaars en ondernemers te steunen en om iets unieks mee naar huis te nemen als aandenken aan het feest.

In sommige delen van de wereld zijn er ook markten met Pinksteren die zijn gericht op kinderen. Deze markten hebben vaak attracties, zoals ritjes op kermiskarretjes en spelletjes, waar kinderen van kunnen genieten. Dit is een leuke manier om het feest voor het hele gezin te vieren.

In Nederland zijn er op verschillende plaatsen markten met Pinksteren, waar mensen kunnen genieten van allerlei leuke activiteiten en unieke producten. Sommige van de bekendste markten met Pinksteren in Nederland zijn:

  • De Pinkstermarkt in Ootmarsum: Deze markt wordt elk jaar gehouden op de tweede Pinksterdag en is een van de grootste markten met Pinksteren in Nederland. Er zijn kraampjes met allerlei soorten eten en drinken, zoals worsten, poffertjes en ijsthee. Er zijn ook kraampjes met cadeaus en souvenirs, zoals sieraden, ambachten en kunstwerken. De markt wordt ook opgeluisterd met muziek en optredens van lokale artiesten.
  • De Pinkstermarkt in Dieren: Deze markt wordt gehouden op de tweede Pinksterdag en is een van de oudste markten met Pinksteren in Nederland. Er zijn kraampjes met allerlei soorten eten en drinken, zoals worsten, poffertjes en ijsthee. Er zijn ook kraampjes met cadeaus en souvenirs, zoals sieraden, ambachten en kunstwerken. De markt wordt ook opgeluisterd met muziek en optredens van lokale artiesten.
  • De Pinkstermarkt in Gouda: Deze markt wordt gehouden op de tweede Pinksterdag en is een van de grootste markten met Pinksteren in Nederland. Er zijn kraampjes met allerlei soorten eten en drinken, zoals worsten, poffertjes en ijsthee. Er zijn ook kraampjes met cadeaus en souvenirs, zoals sieraden, ambachten en kunstwerken. De markt wordt ook opgeluisterd met muziek en optredens van lokale artiesten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van markten met Pinksteren in Nederland. Er zijn nog veel meer markten met Pinksteren in andere delen van het land, dus het is aan te raden om online te zoeken naar markten bij jou in de buurt. Zo kun je genieten van alles wat Pinksteren te bieden heeft en een leuke dag hebben met het hele gezin.