Meteen naar de inhoud
Home » Waar komt aluminium vandaan?

Waar komt aluminium vandaan?

Aluminium is een zeer veelzijdig en veelgebruikt metaal dat gebruikt wordt in tal van industrieën, van de bouw en transportindustrie tot de elektronica- en voedingsmiddelenindustrie. Maar waar komt aluminium eigenlijk vandaan?

Aluminium is een chemisch element met het symbool Al en het atoomnummer 13. Het is een zilverkleurig, licht metaal dat goed geleidt en zeer resistent is tegen corrosie. Aluminium is ook een goede warmte- en elektrische geleider en is daarom een populaire keuze voor elektronische toepassingen.

Aluminium komt voor in de natuur in de vorm van aluminiumoxide, dat voornamelijk voorkomt in de vorm van bauxiet, een rode klei die voornamelijk voorkomt in warme, vochtige gebieden. Bauxiet is de belangrijkste bron van aluminium en wordt gewonnen door middel van mijnbouw.

Om aluminium te winnen uit bauxiet, moet het eerst worden omgezet in aluminiumoxide door middel van een proces dat bekend staat als de Bayer-proces. Dit proces maakt gebruik van hoge temperaturen en chemische reacties om aluminiumoxide te scheiden van de overige componenten in bauxiet.

Nadat het aluminiumoxide is gewonnen, moet het verder worden omgezet in aluminiummetaal. Dit gebeurt door middel van een proces dat bekend staat als elektrolyse, waarbij elektrische stroom wordt gebruikt om aluminiumoxide om te zetten in aluminiummetaal.

Uiteindelijk wordt het aluminiummetaal gegoten in vormen om het te verwerken tot de gewenste vorm en grootte. Het aluminium kan vervolgens worden gebruikt voor tal van doeleinden, afhankelijk van de eindproducten waarvoor het is bestemd.