Meteen naar de inhoud
Home » Waar zit de blaas?

Waar zit de blaas?

De blaas is een belangrijk orgaan in het menselijk lichaam dat zich bevindt in de onderbuik, net onder de navel. Het is een zakvormig orgaan dat wordt gebruikt om urine op te slaan voordat het wordt uitgescheiden uit het lichaam.

De blaas is gemaakt van spierweefsel en is ovaal van vorm. Het is ongeveer zo groot als een vuist en kan tot ongeveer 500 ml urine opslaan. Wanneer de blaas gevuld is met urine, kan het orgaan zich uitzetten om meer urine op te slaan. Als de blaas te vol is, zal het signaal geven aan de hersenen dat het tijd is om te plassen.

De blaas is verbonden met de nieren via kleine urinebuisjes, die “ureters” genoemd worden. De nieren filteren bloed en produceren urine, die vervolgens via de ureters naar de blaas wordt geleid. Vanuit de blaas wordt de urine vervolgens naar de plasbuis geleid, die naar de urethra loopt. De urethra is het kanaal waardoor urine het lichaam verlaat wanneer we plassen.

Soms kan de blaas aandoeningen of problemen hebben, zoals een blaasontsteking of een vergrote blaas. Blaasaandoeningen kunnen pijn of ongemak veroorzaken en kunnen leiden tot problemen met het plassen. In sommige gevallen kan een blaasprobleem worden behandeld met medicijnen of een operatie.

In samenvatting bevindt de blaas zich in de onderbuik, net onder de navel. Het is een zakvormig orgaan dat wordt gebruikt om urine op te slaan voordat het wordt uitgescheiden uit het lichaam. De blaas is verbonden met de nieren via de ureters en de urine wordt vervolgens via de plasbuis en de urethra naar buiten geleid wanneer we plassen. Soms kan de blaas aandoeningen of problemen hebben, die behandeld kunnen worden met medicijnen of een operatie.