Meteen naar de inhoud
Home » Waarom beslaan mijn ramen aan de buitenkant?

Waarom beslaan mijn ramen aan de buitenkant?

Waarom beslaan ramen aan buitenkant?

Ramen beslaan aan de buitenkant wanneer er vocht op het raam komt en dit vocht bevriest als de temperatuur buiten lager wordt dan de vriespunt. Dit kan gebeuren wanneer de luchtvochtigheid in de buurt van het raam hoog is en de temperatuur daalt.

Er zijn verschillende redenen waarom ramen aan de buitenkant beslaan, zoals:

 1. Lagere buitentemperatuur: Als de temperatuur buiten lager is dan de vriespunt, kan vocht dat op het raam terechtkomt bevriezen. Dit gebeurt omdat het raam koeler is dan de lucht in de kamer, waardoor vocht op het raam kan condenseren en bevriezen.
 2. Hoge luchtvochtigheid: Als de luchtvochtigheid in de buurt van het raam hoog is, kan dit leiden tot condensatie op het raam. Dit gebeurt omdat de lucht niet genoeg vocht kan bevatten op de temperatuur waarop het raam zich bevindt, waardoor het vocht op het raam condenseert.
 3. Slechte ventilatie: Als de kamer waar het raam zich bevindt niet goed geventileerd is, kan dit leiden tot een hoge luchtvochtigheid in de buurt van het raam. Dit kan condensatie op het raam veroorzaken, wat kan leiden tot beslagen ramen.
 4. Slechte isolatie: Als het raam niet goed geïsoleerd is, kan dit leiden tot koudebruggen, wat kan leiden tot beslagen ramen. Koudebruggen ontstaan wanneer de temperatuur op bepaalde plekken op het raam lager is dan de lucht in de kamer, waardoor vocht kan condenseren en bevriezen.

Om beslagen ramen aan de buitenkant te voorkomen of op te lossen, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Zorg voor goede ventilatie: Zorg ervoor dat je huis goed geventileerd is om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen. Dit kan helpen om beslagen ramen te voorkomen.
 2. Gebruik een raamontdooier: Als je ramen al aan de buitenkant beslaan, kun je een raamontdooier gebruiken om het beslag te verwijderen. Dit zijn sprays die het beslag op het raam oplossen, zodat het makkelijker te verwijderen is.
 3. Isoleer je ramen: Als je ramen slecht geïsoleerd zijn, kan het helpen om ze te isoleren om beslagen ramen te voorkomen. Dit kan door middel van raambekleding of speciale raamfolie.

Waarom condens op dubbel glas?

Er zijn verschillende redenen waarom er condens op dubbel glas kan ontstaan. Een van de belangrijkste redenen is dat de lucht aan de binnenkant van het glas warmer is dan aan de buitenkant. Als de lucht aan de binnenkant vochtig is, kan het vocht condenseren op het glas wanneer het in contact komt met het koudere glas. Dit gebeurt vaker in de winter wanneer de buitentemperatuur laag is en de binnentemperatuur hoog, omdat mensen dan de verwarming aanzetten om het binnen lekker warm te maken.

Er zijn een aantal manieren om condens op dubbel glas te verminderen:

 1. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in huis op een geschikt niveau is. Dit kan door lucht te ventileren of door een luchtbevochtiger te gebruiken.
 2. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is in de kamer. Dit kan door het openen van ramen of deuren of door het gebruik van ventilatoren.
 3. Verminder de hoeveelheid vochtige lucht in huis door bijvoorbeeld te douchen of te koken met de afzuigkap aan.
 4. Gebruik thermische gordijnen of raamfolie om de warmte binnen te houden en het glas te beschermen tegen de kou van buiten.