Meteen naar de inhoud
Home » Waarom breken vliezen ’s nachts?

Waarom breken vliezen ’s nachts?

Vliezen zijn het membraan dat het vruchtwater om de baby in de baarmoeder afsluit. Tijdens de bevalling kan het vruchtwater doorbreken, wat bekend staat als het breken van de vliezen. Dit gebeurt vaak ’s nachts omdat de bevalling vaak in de nacht begint.

Er zijn een aantal redenen waarom vliezen ’s nachts kunnen breken. Ten eerste kan het breken van de vliezen een teken zijn dat de bevalling begint. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap bereidt het lichaam zich voor op de bevalling door het afscheiden van hormonen die de spieren van de baarmoeder ontspannen en de nek van de baarmoeder laten rijpen. Dit proces kan ’s nachts plaatsvinden omdat het lichaam tijdens de slaap meer hormonen afscheidt die de spieren ontspannen.

Daarnaast kan het breken van de vliezen ook gebeuren als gevolg van natuurlijke oorzaken, zoals de druk van de baby op het vliezenmembraan of het natuurlijke afbreken van het membraan na verloop van tijd.

Soms kan het breken van de vliezen ook het gevolg zijn van medische interventie, zoals het indrukken van de vliezen tijdens het onderzoeken van de baarmoeder of het toedienen van medicatie om de bevalling te induceren.

Het is belangrijk om te onthouden dat het breken van de vliezen niet altijd het begin van de bevalling betekent. Soms kan het vruchtwater ook spontaan lekken of breken zonder dat de bevalling begint. Als dit gebeurt, is het raadzaam om contact op te nemen met de verloskundige of arts om te bepalen wat de volgende stappen zouden moeten zijn.

In het algemeen is het breken van de vliezen een belangrijk teken dat de bevalling binnenkort zal beginnen, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Het is daarom belangrijk om altijd contact op te nemen met de verloskundige of arts als de vliezen breken, zelfs als dit ’s nachts gebeurt.