Meteen naar de inhoud
Home » Waarom niet douchen na acupunctuur

Waarom niet douchen na acupunctuur

Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) die al duizenden jaren bestaat. Bij acupunctuur worden haar-dunne naalden in bepaalde punten op het lichaam geplaatst om het energetische evenwicht te herstellen en de bloedcirculatie te verbeteren. Het wordt vaak gebruikt om pijn te verlichten, maar kan ook worden gebruikt om andere aandoeningen te behandelen, zoals stress, slaapstoornissen en spijsverteringsproblemen.

Hoewel acupunctuur algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden na een behandeling. Een van de belangrijkste is om niet te douchen na acupunctuur. Hier zijn enkele redenen waarom:

  1. Het kan de effecten van de behandeling teniet doen: De naalden die tijdens de behandeling zijn geplaatst, blijven enige tijd in het lichaam achter. Douchen kan deze naalden verwijderen en de effecten van de behandeling teniet doen. Het is daarom belangrijk om te wachten totdat de naalden zijn verwijderd voordat je gaat douchen.
  2. Het kan de bloedcirculatie verstoren: Acupunctuur helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie door de naalden op bepaalde punten in het lichaam te plaatsen. Douchen kan de bloedcirculatie verstoren en de effecten van de behandeling teniet doen.
  3. Het kan het risico op infectie verhogen: Hoewel het risico op infectie na acupunctuur klein is, kan het douchen het risico verhogen omdat de naalden tijdens het douchen kunnen worden verplaatst of verwijderd. Het is daarom belangrijk om te wachten totdat de naalden zijn verwijderd voordat je gaat douchen.

In plaats van te douchen, is het aanbevolen om lauw water en een milde zeep te gebruiken om het behandelde gebied te reinigen. Dit zal helpen om eventuele bacteriën of vuil te verwijderen zonder de bloedcirculatie te verstoren of het risico op infectie te verhogen.