Meteen naar de inhoud
Home » Waarom ruik ik heel erg kattenpis in witte wijn?

Waarom ruik ik heel erg kattenpis in witte wijn?

Waarom ruik ik heel erg kattenpis in witte wijn

Als je opeens een sterk kattenpissige geur ruikt in je witte wijn, is het belangrijk om te weten dat dit waarschijnlijk niet daadwerkelijk kattenpis is. In plaats daarvan kan het zijn dat je wijn “corked” is, wat betekent dat de kurk van de fles beschadigd is geraakt en is blootgesteld aan trichloranisole (TCA).

Oorsprong van corked wijn

Corked wijn ontstaat wanneer de kurk van een wijnfles beschadigd raakt en blootgesteld wordt aan trichloranisole (TCA). TCA is een chemische stof die vaak voorkomt in vervuilde kurken en die een sterk urineachtig aroma geeft. Het is belangrijk om te onthouden dat corked wijn redelijk normaal is en dat het geen teken is van slechte kwaliteit wijn. Corked wijn kan met alle soorten wijn gebeuren.

Symptomen van corked wijn

Als je wijn corked is, betekent dit niet dat hij onveilig is om te drinken, maar het kan wel de smaak en geur van de wijn aantasten. Corked wijn kan een doffe, muffe smaak hebben en kan een vaag, muf aroma hebben. Als je opeens een sterke kattenpissige geur ruikt in je witte wijn, is het het beste om de wijn niet te drinken en een nieuwe fles te openen.

Hoe te voorkomen dat wijn corked wordt

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je wijn corked wordt:

  1. Zorg ervoor dat je wijn koel bewaart. Warme temperaturen kunnen de kans op corked wijn vergroten.
  2. Bewaar wijn op een donkere, droge plek. Zo kun je voorkomen dat de kurk uitdroogt en beschadigd raakt.
  3. Zorg ervoor dat je wijn op de juiste manier bewaart. Bewaar wijn liggend, zodat de kurk in contact blijft met de wijn en niet uitdroogt.
  4. Gebruik een kurkentrekker met een zogenaamde “double lever” om de kurk uit de fles te halen. Dit vermindert de kans op beschadiging van de kurk.

Hoe te handelen als je wijn corked is

Als je wijn corked is, is het het beste om de wijn niet te drinken en een nieuwe fles te openen. Zo kun je ervoor zorgen dat je de best mogelijke smaak- en aromabeleving hebt. Als je wijn regelmatig corked is, kan het helpen om wijn te kopen met een schroefdop of een kunststofkurk, in plaats van een traditionele kurk. Zo kun je voorkomen dat je wijn corked wordt en kun je genieten van de best mogelijke smaak en geur.