Meteen naar de inhoud
Home » Wat betekent angles morts?

Wat betekent angles morts?

Angles morts, ook wel dode hoek genoemd, is een term die wordt gebruikt in de verkeerswereld om te verwijzen naar het gebied dat niet kan worden gezien door de spiegels of het raam van een voertuig. Dit betekent dat er gebieden zijn waar een bestuurder niet kan zien wat zich bevindt in de buurt van het voertuig, wat levensgevaarlijk kan zijn als er bijvoorbeeld voetgangers of fietsers in de buurt zijn.

Het begrip angles morts is vooral relevant voor bestuurders van voertuigen die groter zijn dan een personenauto, zoals vrachtwagens of bussen. Deze voertuigen hebben vaak een grotere blinde hoek dan kleinere voertuigen, wat betekent dat de bestuurder moeilijker kan zien wat er zich in de buurt van het voertuig bevindt. Dit kan leiden tot ongelukken als de bestuurder bijvoorbeeld niet ziet dat er iemand naast het voertuig loopt of fietst.

Om de kans op ongelukken te verkleinen, zijn er verschillende maatregelen die bestuurders kunnen nemen om de angles morts te verminderen. Zo kunnen bestuurders bijvoorbeeld gebruikmaken van achteruitkijkcamera’s of extra spiegels om het zicht te vergroten. Ook kunnen bestuurders extra voorzichtig zijn bij het rijden in drukke stadsomgevingen en altijd goed om zich heen kijken voordat ze manoeuvers uitvoeren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat angles morts een serieus verkeersveiligheidsprobleem is en dat bestuurders altijd alert moeten zijn op wat zich in de buurt van hun voertuig bevindt. Door de angles morts te begrijpen en er rekening mee te houden, kunnen we ongelukken en tragische ongevallen voorkomen.