Meteen naar de inhoud
Home » Wat betekent POV?

Wat betekent POV?

POV staat voor “point of view” en verwijst naar de manier waarop een verhaal of situatie wordt verteld of weergegeven. Het kan verwijzen naar de persoon die het verhaal vertelt of naar de persoon van wie het verhaal wordt verteld. In beide gevallen geeft het aan wie de ervaringen en gedachten van het verhaal heeft. Hieronder zijn enkele subkoppen met meer informatie over wat POV betekent en hoe het wordt gebruikt in literatuur en film.

Vertellerperspectief

Er zijn verschillende manieren waarop een verhaal kan worden verteld, en een van de belangrijkste manieren is het vertellerperspectief. Dit betekent wie het verhaal vertelt en hoe het verhaal wordt verteld. Bijvoorbeeld, een verhaal kan vanuit het perspectief van de hoofdpersoon worden verteld, wat betekent dat het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van die persoon. Aan de andere kant kan een verhaal ook vanuit het perspectief van een derde persoon worden verteld, wat betekent dat het verhaal wordt verteld door iemand die niet betrokken is bij het verhaal.

Personageperspectief

Naast het vertellerperspectief is er ook het personageperspectief, wat verwijst naar de persoon van wie het verhaal wordt verteld. Dit kan hetzelfde zijn als het vertellerperspectief, maar het kan ook anders zijn. Bijvoorbeeld, als het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon wordt verteld, is het personageperspectief ook van de hoofdpersoon. Aan de andere kant kan het personageperspectief ook van een andere persoon zijn, zoals een vriend of familielid van de hoofdpersoon.

Het gebruik van POV in literatuur

In literatuur wordt het verteller- en personageperspectief vaak gebruikt om het verhaal op een bepaalde manier te vertellen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de emoties en gedachten van een personage te laten zien, of om het verhaal vanuit een bepaald perspectief te vertellen. Het gebruik van verschillende verteller- en personageperspectieven kan ook worden gebruikt om de lezer een beter begrip te geven van het verhaal en de personages.

Het gebruik van POV in film

In film wordt POV vaak gebruikt om de kijker te laten meeleven met een filmscène. Bijvoorbeeld, als er een achtervolgingsscène in een film is, kan de filmmaker ervoor kiezen om de scène vanuit het perspectief van een van de achtervolgers of van het persoon dat wordt achtervolgd te laten zien. Dit geeft de kijker het gevoel alsof ze zelf deel uitmaken van de scène en meeleven met de emoties en spanning van het personage.

POV kan ook worden gebruikt om de kijker te laten zien wat een personage ziet en denkt. Bijvoorbeeld, als een personage naar iets kijkt, kan de filmmaker ervoor kiezen om de camera op dat object te richten, wat de kijker laat zien wat het personage ziet. Dit kan helpen om de kijker beter te laten begrijpen wat het personage denkt en voelt en hoe dit verhaal of situatie vanuit hun perspectief wordt ervaren.