Meteen naar de inhoud
Home » Wat doet een kinesist?

Wat doet een kinesist?

Wat is een kinesist?

Een kinesist is een professionele zorgverlener die zich bezighoudt met de behandeling en preventie van bewegingsproblemen. Dit kan gaan om problemen die verband houden met de spieren, het bewegingsapparaat of de houding. Kinesisten werken vaak in een multidisciplinair team samen met andere zorgverleners, zoals artsen of fysiotherapeuten.

Wat doet een kinesist?

Een kinesist heeft een aantal taken en verantwoordelijkheden. Zo kan hij of zij bijvoorbeeld:

  • Bewegingsproblemen diagnosticeren door middel van fysieke onderzoeken en testen.
  • Behandelingen opstellen en uitvoeren om bewegingsproblemen te verminderen of te verhelpen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van oefentherapie, manuele technieken of behandelingen met behulp van elektrotherapie.
  • Advies geven over houding en beweging om herhaling van bewegingsproblemen te voorkomen.
  • Werkplekbeoordelingen uitvoeren om te bepalen of werknemers de juiste houding en beweging aanhouden op het werk.
  • Samenwerken met andere zorgverleners om een behandelplan op te stellen en te implementeren.

Waar werkt een kinesist?

Kinesisten werken in verschillende settings, zoals in ziekenhuizen, klinieken, sportscholen of in de thuiszorg. Ze kunnen ook werken in de industrie, waarbij ze bijvoorbeeld werkplekbeoordelingen uitvoeren of advies geven over houding en beweging op het werk. Sommige kinesisten werken ook als zelfstandig ondernemer en hebben hun eigen praktijk.

Wat zijn de opleidingsvereisten om kinesist te worden?

Om kinesist te kunnen worden, moet je eerst een opleiding tot kinesitherapeut volgen. Dit is een academische opleiding die meestal vier jaar duurt. Tijdens de opleiding leer je onder andere over anatomie, fysiologie, pathologie en rehabilitatie. Daarnaast krijg je praktijkervaring door middel van stages in verschillende settings. Nadat je de opleiding hebt afgerond, moet je je registreren bij het RIZIV (het Belgische agentschap voor ziekte- en invaliditeitsverzekering) om als kinesist te mogen werken. In Nederland heet de opleiding tot kinesitherapeut fysiotherapie.