Meteen naar de inhoud
Home » Wat is cohousing?

Wat is cohousing?

Wat is cohousing?

Cohousing is een vorm van wonen waarbij mensen actief deelnemen aan het ontwikkelen en beheren van hun eigen woonomgeving. Het doel van cohousing is om een gemeenschap te creëren waarbij mensen samenleven en samenwerken om een duurzame en sociale omgeving te creëren.

In tegenstelling tot traditionele woonvormen, hebben bewoners van cohousing meer controle over hoe hun gemeenschap eruit ziet en functioneert. Dit kan variëren van het ontwerp en de lay-out van de woningen tot het organiseren van gemeenschappelijke activiteiten en het maken van beslissingen over hoe de gemeenschap wordt beheerd.

Cohousing wordt vaak geassocieerd met duurzaamheid en milieubewustzijn, omdat bewoners vaak samenwerken om energie-efficiënte oplossingen te implementeren en afval te reduceren.

Voordelen van cohousing

Er zijn verschillende voordelen aan het wonen in een cohousinggemeenschap:

  • Sterke sociale banden: Door het samenleven en samenwerken met andere bewoners, ontstaan er vaak sterke sociale banden en een gevoel van gemeenschapszin.
  • Duurzaamheid: Door samen te werken, kunnen bewoners van cohousinggemeenschappen duurzame oplossingen implementeren, zoals het delen van huishoudelijke apparaten en het aanleggen van gemeenschappelijke tuinen.
  • Flexibiliteit: In tegenstelling tot traditionele woonvormen, biedt cohousing meer flexibiliteit in hoe je woont. Bewoners kunnen bijvoorbeeld kiezen voor grotere of kleinere woningen, afhankelijk van hun behoeften.
  • Kostenbesparing: Door het delen van huishoudelijke apparaten en andere voorzieningen, kunnen bewoners van cohousinggemeenschappen besparen op kosten.

Hoe werkt cohousing?

Cohousinggemeenschappen kunnen op verschillende manieren worden opgezet en beheerd. Sommige gemeenschappen zijn eigendom van de bewoners, terwijl andere gemeenschappen zijn opgezet als huurwoningen.

In veel cohousinggemeenschappen hebben bewoners hun eigen privéwoning, maar delen ze ook gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, zoals een wasserette, een speelplaats voor kinderen of een gemeenschappelijke tuin.