Meteen naar de inhoud
Home » Wat is duurder litho of zeefdruk?

Wat is duurder litho of zeefdruk?

Wat is duurder: Litho of zeefdruk?

In de wereld van druktechnieken zijn er talloze manieren om een bepaald product te bedrukken, zoals lithografie, zeefdruk, digitale druk, offsetdruk en nog veel meer. Maar welke van deze technieken is duurder? Laten we eens kijken naar de kosten van lithografie en zeefdruk.

Lithografie

Lithografie is een druktechniek waarbij wordt gebruikgemaakt van stencils of “platen” gemaakt van glas, metaal of kunststof. Deze platen worden gebruikt om inkt op te brengen op het drukvlak. Het drukvlak kan bijvoorbeeld een blad papier zijn, maar ook bijvoorbeeld textiel of folie.

Een van de voordelen van lithografie is dat het een relatief goedkope manier is om grote aantallen producten te bedrukken, omdat de platen eenmalig gemaakt hoeven te worden en vervolgens meerdere keren gebruikt kunnen worden. Dit maakt het bijvoorbeeld geschikt voor het drukken van boeken, tijdschriften en folders.

Zeefdruk

Zeefdruk is een druktechniek waarbij inkt wordt doorgeperst door een gaasdoek, ook wel “zeef” genoemd. Deze zeef wordt vastgehouden boven het drukvlak en de inkt wordt op het drukvlak aangebracht met behulp van een roller.

Net als bij lithografie kan de zeefdruktechniek worden gebruikt om op verschillende materialen te drukken, zoals papier, textiel, hout en kunststof. Zeefdruk is vooral geschikt voor het drukken van kleine aantallen producten, omdat het relatief tijdrovend is om een zeef te maken.

Welke is duurder?

Als we kijken naar de kosten van beide druktechnieken, is het lastig om een duidelijk antwoord te geven op de vraag welke techniek duurder is. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

  • De hoeveelheid producten die je wilt laten drukken
  • De grootte van het drukformaat
  • De complexiteit van het ontwerp
  • Het aantal kleuren dat gebruikt wordt
  • De gebruikte materialen

In het algemeen kan worden gezegd dat lithografie voordeliger is voor het drukken van grote aantallen producten, terwijl zeefdruk juist geschikter is voor het drukken van kleine aantallen. Dit komt omdat de kosten voor het maken van een lithografieplaat over het algemeen lager zijn dan de kosten voor het maken van een zeef. Bovendien kan een lithografieplaat meerdere keren gebruikt worden, wat de kosten per product verder verlaagt.

Aan de andere kant kan zeefdruk weer voordeliger zijn wanneer het gaat om het drukken van producten met complexere ontwerpen of met veel kleuren. Dit komt omdat deze techniek minder beperkt is wat betreft het aantal mogelijke kleuren en het nauwkeurigheid van de afdruk.