Meteen naar de inhoud
Home » Wat is een orthomoleculair therapeut

Wat is een orthomoleculair therapeut

Wat is een orthomoleculaire therapeut?

Een orthomoleculaire therapeut is een professioneel die is gespecialiseerd in het gebruik van voeding en voedingssupplementen om de gezondheid te bevorderen en aandoeningen te behandelen. Orthomoleculaire geneeskunde is een benadering van de gezondheidszorg die er vanuit gaat dat de juiste hoeveelheid en samenstelling van moleculen, zoals vitamines, mineralen en aminozuren, essentieel zijn voor het behoud van goede gezondheid.

Hoe werkt orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is gebaseerd op het idee dat het menselijk lichaam is ontworpen om te functioneren met behulp van specifieke moleculen en voedingsstoffen, en dat het belangrijk is om de juiste hoeveelheid en samenstelling van deze stoffen binnen te krijgen om goede gezondheid te behouden.

Orthomoleculaire therapeuten werken samen met hun patiënten om te bepalen welke voedingsstoffen ze nodig hebben om hun gezondheid te verbeteren of om aandoeningen te behandelen. Dit kan worden gedaan door middel van het geven van voedingsadvies, het voorschrijven van voedingssupplementen of het aanbevelen van andere aanvullende behandelingen, zoals bepaalde dieetpatronen of oefeningen.

Wat doet een orthomoleculaire therapeut?

Orthomoleculaire therapeuten hebben een aantal verschillende taken, afhankelijk van hun werkomgeving en hun specifieke rol. Sommige van de belangrijkste taken van een orthomoleculaire therapeut zijn:

 • Het uitvoeren van assessments om de gezondheidstoestand van patiënten te beoordelen en om te bepalen welke voedingsstoffen ze nodig hebben. Dit kan worden gedaan door middel van bloedonderzoek, voedingsanalyses of andere laboratoriumtests.
 • Het geven van voedingsadvies aan patiënten om hun gezondheid te verbeteren of om aandoeningen te behandelen. Dit kan omvatten het aanbevelen van specifieke voedingsmiddelen of -patronen, het voorschrijven van voedingssupplementen of het adviseren van patiënten over hoe ze hun voedingsbehoeften op een gezonde manier kunnen vervullen.
 • Het voorschrijven van voedingssupplementen aan patiënten om hun voedingsbehoeften te vervullen of om aandoeningen te behandelen. Orthomoleculaire therapeuten kunnen ook andere aanvullende behandelingen voorschrijven, zoals kruiden of homeopathische middelen.
 • Het werken samen met andere professionelen, zoals artsen of diëtisten, om een integraal behandelplan op te stellen voor patiënten.
 • Het bieden van opleiding en onderwijs aan patiënten en andere professionelen over voeding en gezonde levensstijl.

Kwalificaties van een orthomoleculaire therapeut

Om orthomoleculaire therapeut te worden, is het belangrijk om een aantal specifieke kwalificaties te hebben. Sommige van de belangrijkste kwalificaties voor een orthomoleculaire therapeut zijn:

 • Een bachelor- of masterdiploma in een relevant vakgebied, zoals voeding, biochemie of gezondheidswetenschappen.
 • Professionele certificering, zoals het certificaat voor orthomoleculaire therapeuten of een vergelijkbaar certificaat.
 • Voldoende werkervaring, vaak minstens twee jaar, in een relevante rol.
 • Sterke kennis van voeding en voedingssupplementen, en hoe deze kunnen worden gebruikt om gezondheid te bevorderen en aandoeningen te behandelen.
 • Goede communicatie- en luistervaardigheden, om in staat te zijn om effectief te communiceren met patiënten en andere professionelen.
 • Empathie en een goed inlevingsvermogen, om te kunnen begrijpen wat patiënten doormaken en om hen te helpen de juiste behandeling te vinden.
 • Flexibiliteit en stressbestendigheid, om te kunnen omgaan met de uitdagingen en stress die komen kijken bij het werken met patiënten.

Werken als orthomoleculaire therapeut kan een uitdagende, maar ook zeer bevredigende baan zijn. Orthomoleculaire therapeuten spelen een belangrijke rol in het helpen van mensen om gezonde en welvarende levens te leiden, en kunnen een echte verschil maken in het leven van de mensen die ze helpen.

Het werk als orthomoleculaire therapeut kan ook zeer afwisselend zijn, omdat je met een brede verscheidenheid aan patiënten werkt met verschillende soorten gezondheidsproblemen. Je kunt werken in een klinische setting, zoals een ziekenhuis of een dokterspraktijk, of in een andere gezondheidszorgomgeving, zoals een sportschool of een gezondheidscentrum. Sommige orthomoleculaire therapeuten werken ook op een zelfstandige basis en geven advies aan patiënten via telefoon of videobellen.

Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op een carrière als orthomoleculaire therapeut, is het belangrijk om de juiste opleiding en certificering te hebben. Dit kan helpen om je vakkennis te versterken en om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de professionele standaarden in de branche. Het is ook belangrijk om te blijven leren en bij te blijven op het gebied van voeding en gezondheid, om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke behandelingen kunt aanbieden aan je patiënten.