Inhoudsopgave
Wat doet Google Tag Manager?
Google Tag Manager is een gratis tool van Google die het beheer van marketingtags op een website eenvoudiger maakt. Met Google Tag Manager kun je tags toevoegen, bewerken en verwijderen zonder dat je direct toegang hoeft te hebben tot de broncode van je website.
Met tags kun je bijvoorbeeld bezoekersdata verzamelen en analyseren, conversie-tracking instellen of retargeting-campagnes opzetten. Door deze tags te beheren via Google Tag Manager in plaats van direct in de broncode, kun je de tags gemakkelijker bijwerken en beheren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt wijzigen in de manier waarop je bezoekersdata verzamelt of als je nieuwe marketingdiensten wilt integreren met je website.
Google Tag Manager biedt ook een aantal handige functies, zoals het testen en publiceren van tags zonder dat je de website hoeft te herladen, het instellen van voorwaarden voor het uitvoeren van tags en het instellen van triggers om tags te laten uitvoeren op specifieke gebeurtenissen op je website. Via Google Tag Manager kun je diverse tools instellen zonder dat je daarvoor een developer nodig hebt. Denk hierbij aan marketing automation tools zoals Klaviyo, maar ook tools zoals Google Analytics of CRO tools als Hotjar en Google Optimize kun je instellen via Google Tag Manager.
Google Tag Manager instellen
Als je een website beheert, is het belangrijk om te weten hoe je bezoekers gedragen op je site. Hiervoor kun je Google Tag Manager gebruiken. Dit is een gratis tool van Google die je helpt om allerlei soorten tags op je website te beheren, zonder dat je hiervoor code hoeft te schrijven of te wijzigen.
Om Google Tag Manager te installeren op je website, volg je de volgende stappen:
- Ga naar de Google Tag Manager-website en maak een account aan.
- Zodra je bent ingelogd, klik je op de knop ‘Nieuwe container maken’.
- Geef je container een naam en selecteer het type website dat je beheert. Klik vervolgens op ‘Container maken’.
- Er verschijnt nu een popup met de code die je op je website moet plaatsen. Kopieer deze code en plak hem in de <head>-sectie van elke pagina van je website.
- Zodra je de code hebt toegevoegd, klik je op ‘Container publiceren’ om de wijzigingen live te zetten.
Vanaf nu kun je allerlei soorten tags toevoegen aan je website via Google Tag Manager. Dit doe je door naar het tabblad ‘Tags’ te gaan en hier een nieuwe tag te maken. Selecteer vervolgens het type tag dat je wilt toevoegen en vul de benodigde informatie in. Wanneer je klaar bent, klik je op ‘Publiceren’ om de wijzigingen live te zetten.
Met Google Tag Manager kun je bijvoorbeeld tags toevoegen voor Google Analytics, om te zien hoe bezoekers je website gebruiken, of voor remarketing, om bezoekers te laten zien relevante advertenties op andere websites. Dit is maar een kleine selectie van de mogelijkheden die Google Tag Manager biedt. Experimenteer en ontdek wat voor jouw website werkt!
Google Tag Manager WordPress
WordPress is een populaire content management system (CMS) die veel wordt gebruikt om websites mee te maken en te beheren. Met WordPress kun je eenvoudig pagina’s en blogberichten toevoegen, afbeeldingen uploaden en de lay-out van je website aanpassen.
Als je Google Tag Manager wilt gebruiken om tags op je WordPress-website te beheren, kun je dit op verschillende manieren doen. Een van de gemakkelijkste manieren is door een plugin te installeren die Google Tag Manager ondersteunt. Er zijn verschillende plugins beschikbaar, zoals DuracellTomi’s Google Tag Manager for WordPress en the WordPress.org Google Tag Manager plugin.
Nadat je een plugin hebt geïnstalleerd, kun je de Google Tag Manager-code toevoegen aan je website. Dit doe je door naar de instellingen van de plugin te gaan en hier de container-ID van Google Tag Manager in te voeren. De container-ID vind je in je Google Tag Manager-account, onder het tabblad ‘Containerinstellingen’.
Zodra je de container-ID hebt toegevoegd, zal de plugin de Google Tag Manager-code automatisch toevoegen aan je website. Vanaf nu kun je tags beheren via Google Tag Manager, zonder dat je code hoeft te wijzigen op je WordPress-website.
Met Google Tag Manager en WordPress kun je bijvoorbeeld tags toevoegen voor Google Analytics, om te zien hoe bezoekers je website gebruiken, of voor remarketing, om bezoekers te laten zien relevante advertenties op andere websites. Zo kun je meer inzicht krijgen in hoe bezoekers je website gebruiken en deze verbeteren om beter te voldoen aan hun behoeften.
Hotjar en Google Tag Manager
Hotjar is een populaire tool die je kunt gebruiken om te zien hoe bezoekers je website gebruiken. Met Hotjar kun je bijvoorbeeld heatmaps maken, om te zien waar bezoekers op je website klikken, en opnames van bezoekers maken, om te zien hoe ze door je website navigeren.
Als je Hotjar wilt gebruiken in combinatie met Google Tag Manager, volg je de volgende stappen:
- Maak een Hotjar-account aan en activeer de functies die je wilt gebruiken, zoals heatmaps en opnames van bezoekers.
- Ga naar het tabblad ‘Instellingen’ en klik op ‘Tracking-code’ in het linkermenu.
- Kopieer de Hotjar-tracking-code die hier wordt getoond.
- Ga naar je Google Tag Manager-account en klik op het tabblad ‘Tags’.
- Klik op ‘Nieuwe tag’ en selecteer het type ‘Hotjar Tracking Code’.
- Plak de Hotjar-tracking-code in het veld ‘Tracking Code’ en klik op ‘Opslaan’.
- Voeg een trigger toe om te bepalen wanneer de tag moet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld op elke pagina van je website.
- Klik op ‘Publiceren’ om de wijzigingen live te zetten.
Vanaf nu zal Hotjar bijhouden hoe bezoekers je website gebruiken, zodat je inzicht krijgt in wat werkt en wat niet. Je kunt de gegevens bekijken in je Hotjar-account, waar je heatmaps en opnames kunt bekijken en analyseren. Zo kun je je website verbeteren om beter te voldoen aan de behoeften van je bezoekers. Probeer het zelf uit en ontdek wat Hotjar voor jouw website kan betekenen!