Meteen naar de inhoud
Home » Wat is steampunk?

Wat is steampunk?

Steampunk is een subgenre van science fiction en fantasy dat zich afspeelt in een alternatieve geschiedenis waarbij de technologie gebaseerd is op stoommachines en mechanische uitvindingen uit de 19e eeuw. Het is een visueel aantrekkelijke stijl die vaak terug te vinden is in boeken, films, kleding, muziek en andere kunstvormen.

Steampunk is ontstaan in de late jaren 1970 en heeft zijn oorsprong in science fiction-romans die zich afspelen in de Victoriaanse tijd. Deze boeken combineerden elementen van science fiction met historische elementen uit de 19e eeuw, wat resulteerde in een unieke stijl die bekend staat als steampunk.

Steampunk heeft vaak een retro-futuristische sfeer, met een mengeling van oude en nieuwe technologieën. Dit kan bijvoorbeeld geïllustreerd worden door het gebruik van oude stoommachines en mechanische uitvindingen, gecombineerd met moderne elementen zoals computers en lasers.

In de steampunk-cultuur is het gebruikelijk om Victorianische kleding te dragen, met inbegrip van hoge hoeden, corsages, jassen met grote knopen en lange rokken voor vrouwen, en pakken met vesten en hoge hoeden voor mannen. Steampunk-kleding kan ook futuristische elementen bevatten, zoals metalen platen en kleurrijke geborduurde details.

Steampunk is niet alleen te vinden in boeken en films, maar ook in muziek, kunst en evenementen. Er zijn steampunk-conventies en festivals waar mensen samenkomen om hun liefde voor steampunk te vieren en te laten zien. Er zijn ook veel muziekgroepen die zich richten op steampunk-muziek, met name in de genres van industriële muziek en gothic rock.

In samenvatting is steampunk een subgenre van science fiction en fantasy dat zich afspeelt in een alternatieve geschiedenis waarbij de technologie gebaseerd is op stoommachines en mechanische uitvindingen uit de 19e eeuw. Het is een visueel aantrekkelijke stijl die terug te vinden is in boeken, films, kleding, muziek en andere kunstvormen, en heeft vaak een retro-futuristische sfeer. Steampunk is ook te vinden in muziek, kunst en evenementen en wordt gevierd door mensen over de hele wereld.