Meteen naar de inhoud
Home » Wat is steigerhout?

Wat is steigerhout?

Wat is steigerhout?

Steigerhout is hout dat traditioneel gebruikt wordt voor het maken van steigers. Het is een stevige en duurzame houtsoort die geschikt is voor het bouwen van tijdelijke constructies zoals steigers, maar ook voor permanente structuren zoals schuttingen en meubels.

Steigerhout komt van bomen die gekapt zijn voor het maken van houten constructies. Het wordt vaak gemaakt van hardhoutsoorten zoals eiken, beuken of esdoorn, omdat deze soorten sterk en duurzaam zijn.

Voordelen van steigerhout

Er zijn tal van voordelen aan het gebruik van steigerhout:

 • Duurzaamheid: Steigerhout is een stevige en duurzame houtsoort die jarenlang mee kan gaan als het op de juiste manier wordt behandeld.
 • Natuurlijke uitstraling: Steigerhout heeft een natuurlijke uitstraling die bij veel mensen in de smaak valt. Het geeft een warme en gezellige sfeer aan elke ruimte.
 • Verscheidenheid aan toepassingen: Steigerhout kan gebruikt worden voor een breed scala aan toepassingen, van meubels tot schuttingen en zelfs complete huizen.
 • Gemakkelijk te bewerken: Steigerhout is gemakkelijk te bewerken met houtbewerkingsgereedschap, wat het populair maakt voor doe-het-zelvers en houtbewerkers.
 • Milieuvriendelijk: Steigerhout is een natuurlijk product dat biologisch afbreekbaar is en dus milieuvriendelijk is.

Nadelen van steigerhout

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het gebruik van steigerhout:

 • Kans op splinters: Steigerhout kan splinters bevatten, vooral als het niet goed is afgewerkt. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die het hout aanraken of ermee werken.
 • Kans op vervorming: Steigerhout kan gevoelig zijn voor vervorming als het blootgesteld wordt aan extreme temperaturen of vocht. Dit kan leiden tot scheuren of kromtrekken van het hout.
 • Meer onderhoud nodig: Steigerhout heeft meer onderhoud nodig dan andere houtsoorten om het in goede staat te houden. Het moet regelmatig behandeld worden met een waterafstotende lak of olie om het te beschermen tegen vocht en weersomstandigheden.

Steigerhout behandelen

Om steigerhout in goede staat te houden, is het belangrijk om het regelmatig te behandelen met een waterafstotende lak of olie. Dit zal helpen om het hout te beschermen tegen vocht en weersomstandigheden en zal ook helpen om splinters te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om steigerhout te behandelen, afhankelijk van de look die je wilt bereiken:

 • Olie: Olie geeft het hout een natuurlijke uitstraling en laat het hout ademen, wat kan helpen om vervorming te voorkomen. Olie moet echter regelmatig opnieuw aangebracht worden om het beschermende effect te behouden.
 • Lak: Lak geeft het hout een glanzende finish en is bestand tegen vocht. Het is echter minder ademend dan olie, wat kan leiden tot vervorming van het hout.
 • Beits: Beits is een mengsel van olie en pigment en kan gebruikt worden om het hout te beschermen en tegelijkertijd een kleur aan te brengen. Het is bestand tegen vocht, maar moet regelmatig opnieuw aangebracht worden om het beschermende effect te behouden.

Gebruik van steigerhout in de tuin

Steigerhout is populair voor het maken van tuinmeubels en andere structuren in de tuin. Hier zijn enkele ideeën voor het gebruik van steigerhout in de tuin:

 • Tuinbank: Een tuinbank van steigerhout is een stevige en comfortabele zitplaats voor in de tuin. Je kunt kiezen voor een eenvoudig ontwerp of een bank met rugleuning en armleuningen.
 • Tuintafel: Een tuintafel van steigerhout is een stevige en duurzame tafel voor in de tuin. Je kunt kiezen voor een ronde of vierkante tafel, afhankelijk van je voorkeur.
 • Schutting: Een schutting van steigerhout is een stevige en duurzame manier om de grenzen van je tuin aan te geven. Je kunt kiezen voor een volledig gladde schutting of een schutting met verticale planken voor een rustiekere look.
 • Tuinhuisje: Een tuinhuisje van steigerhout is een stevig en duurzaam huisje voor in de tuin. Je kunt kiezen voor een eenvoudig ontwerp of een huisje met ramen en deuren voor meer gemak.
 • Plantenbakken: Plantenbakken van steigerhout zijn een stevige en duurzame manier om planten in je tuin te laten groeien. Je kunt kiezen voor ronde of vierkante plantenbakken, afhankelijk van je voorkeur.
 • Tuinpad: Een tuinpad van steigerhout is een stevige en duurzame manier om door je tuin te lopen. Je kunt kiezen voor een eenvoudig pad van enkele planken of een uitgebreider pad met bochten en niveauverschillen.

Gebruik van steigerhout in het huis

Steigerhout is ook populair voor het maken van meubels en andere decoratieve elementen in het huis. Hier zijn enkele ideeën voor het gebruik van steigerhout in het huis:

 • Eettafel: Een eettafel van steigerhout is een stevige en duurzame tafel voor in de eetkamer. Je kunt kiezen voor een ronde of vierkante tafel, afhankelijk van je voorkeur.
 • Slaapkamermeubels: Steigerhouten meubels zoals een bed, nachtkastjes en kledingkast zijn stevig en duurzaam en geven de slaapkamer een rustieke uitstraling.
 • Boekenkast: Een boekenkast van steigerhout is een stevige en duurzame manier om je boeken te organiseren. Je kunt kiezen voor een eenvoudige boekenkast of een uitgebreider ontwerp met legplanken en opbergvakken.
 • Woonkamermeubels: Steigerhouten meubels zoals een bank, fauteuil en salontafel zijn stevig en duurzaam en geven de woonkamer een rustieke uitstraling.
 • Keukenmeubels: Steigerhouten meubels zoals een aanrecht, keukenkastjes en eetbar zijn stevig en duurzaam en geven de keuken een rustieke uitstraling.

Conclusie

Steigerhout is een stevige en duurzame houtsoort die gebruikt kan worden voor een breed scala aan toepassingen, van meubels tot schuttingen en zelfs complete huizen. Het is gemakkelijk te bewerken met houtbewerkingsgereedschap en heeft een natuurlijke uitstraling die bij veel mensen in de smaak valt. Steigerhout heeft echter ook enkele nadelen, zoals de kans op splinters en vervorming als het niet goed behandeld wordt. Het is daarom belangrijk om steigerhout regelmatig te behandelen met een waterafstotende lak of olie om het in goede staat te houden.