Meteen naar de inhoud
Home » Wat moet je weten over Reykjavik?

Wat moet je weten over Reykjavik?

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en ligt aan de westkust van het eiland. Het is de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De stad heeft ongeveer 121.000 inwoners, wat ongeveer tweederde is van de bevolking van het hele land.

Een van de belangrijkste toeristische attracties in Reykjavik is het prachtige natuurlandschap dat de stad omringt. Er zijn veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen of te paardrijden in de omgeving van de stad, of om deel te nemen aan outdooractiviteiten zoals gletsjerwandelingen en walvissafari’s.

Reykjavik is ook bekend om zijn unieke architectuur en kunstcultuur. De stad heeft een aantal interessante musea, waaronder het Reykjavik Art Museum en het Nationale Museum van IJsland. Er zijn ook veel galerieën en kunstcentra in de stad.

Verder is Reykjavik ook bekend om zijn bruisende muziek- en nachtleven. Er zijn veel bars, clubs en live muzieklocaties in de stad, en de IJslandse muziekscene is wereldwijd bekend.

De oude haven van Reykjavik

De oude haven van Reykjavik, ook wel bekend als “Vieux-Port” of “Old Harbour”, is een populaire toeristische attractie in de stad. Het is gelegen in het centrum van Reykjavik, aan de zuidkant van de stad.

De oude haven van Reykjavik werd oorspronkelijk gebruikt als vissershaven, maar tegenwoordig is het een populaire plek voor toeristen om te bezoeken. Er zijn veel restaurants en cafés in de oude haven, evenals winkels en musea. Er zijn ook verschillende boottochten beschikbaar vanuit de oude haven, waaronder walvissafari’s en tochten langs de kust van IJsland.

Het is ook mogelijk om vanuit de oude haven naar andere delen van IJsland te reizen, bijvoorbeeld naar de Westfjorden of naar het noorden van het land. Er zijn verschillende reisbureaus in de oude haven die reizen naar andere delen van IJsland aanbieden.

In de oude haven van Reykjavik zijn ook verschillende historische gebouwen te bezichtigen, zoals het oude vissershuisje “Höfði”, dat bekend staat als de plaats waar de vredesbesprekingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie in 1986 plaatsvonden. Het oude vissershuisje “Reykjavik 871±2” is ook een populair museum in de oude haven, waar de geschiedenis van de stad wordt tentoongesteld.

Walvis spotten Reykjavik

Er zijn verschillende mogelijkheden om walvissen te spotten vanuit Reykjavik. De meest populaire manier om dit te doen is door deel te nemen aan een walvissafari vanuit de oude haven van Reykjavik. Er zijn verschillende reisbureaus in de stad die dergelijke safari’s aanbieden, en ze vaak per boot of per bus.

Tijdens een walvissafari vanuit Reykjavik is het mogelijk om verschillende soorten walvissen te zien, afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. Dit kan onder andere omvatten orka’s, bruinvissen, dolfijnen en zwarte vinvis. Sommige reisbureaus bieden ook de mogelijkheid om walvissen vanuit een helikopter te spotten.

Het is belangrijk om te onthouden dat walvissen wilde dieren zijn en dat het niet altijd mogelijk is om ze te spotten tijdens een safari. Het is ook belangrijk om de wetten en regels voor het spotten van walvissen in IJsland te respecteren en om te zorgen dat de walvissen niet worden gestoord of bedreigd.

Klimaat Reykjavik

Het klimaat in Reykjavík is gematigd met koel zomers en zachte winters. Het is vaak bewolkt, met gemiddeld slechts vijf uur zonneschijn per dag in de winter en achttien uur in de zomer. De gemiddelde temperaturen in Reykjavík liggen rond de 0 graden Celsius in de winter en rond de 15 graden Celsius in de zomer. De stad krijgt veel neerslag, met gemiddeld 220 mm per jaar. De wind kan soms krachtig zijn, vooral in de winter. Als je naar Reykjavík gaat, moet je dus zeker warme kleding meenemen, zelfs in de zomer!