Meteen naar de inhoud
Home » Wie erft bij overlijden alleenstaande?

Wie erft bij overlijden alleenstaande?

Als een alleenstaande persoon overlijdt zonder testament, dan erven de bloedverwanten van de overledene volgens de wet. Dit betekent dat de erfenis eerst naar de kinderen gaat, daarna naar de ouders en vervolgens naar de broers en zussen. Als de overledene geen kinderen, ouders, broers of zussen heeft, dan gaat de erfenis naar de grootouders van de overledene. Als er geen bloedverwanten zijn, dan gaat de erfenis naar de overheid.

Het is echter mogelijk om af te wijken van deze volgorde van erfopvolging door middel van een testament. Hierin kan de overledene aangeven aan wie hij of zij de erfenis wil nalaten. Het is aan te raden om een testament op te stellen, zodat de wensen van de overledene duidelijk zijn en er geen conflicten ontstaan tussen de erfgenamen.

Het is ook mogelijk om een testament te maken waarbij de erfenis niet naar de bloedverwanten gaat, maar bijvoorbeeld naar goede vrienden of een goed doel. Het is wel belangrijk om hierbij rekening te houden met eventuele verplichtingen, zoals kinderalimentatie of een eventuele partneralimentatie.

Als de overledene gehuwd was of een geregistreerd partnerschap had, dan erft de partner van de overledene automatisch een deel van de erfenis. Hoeveel de partner erft, is afhankelijk van de wet en kan ook beïnvloed worden door een testament.

Het is aan te raden om bij het opstellen van een testament professioneel advies in te winnen, zodat alle wensen goed worden vastgelegd en de erfenis naar wens verdeeld wordt. Het kan ook verstandig zijn om te overwegen om een erfenisverklaring op te stellen, waarin duidelijk wordt gemaakt wat de wensen van de overledene zijn met betrekking tot de verdeling van de erfenis. Dit kan conflicten tussen de erfgenamen voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het opstellen van een testament en het regelen van de financiële zaken op orde zijn voordat er een overlijden plaatsvindt. Zo kunnen familieleden en andere erfgenamen zich concentreren op het verwerken van het verlies en hoeven zij zich geen zorgen te maken over de verdeling van de erfenis.