Meteen naar de inhoud
Home » Wie zat achter de moord op John F Kennedy?  

Wie zat achter de moord op John F Kennedy?  

Moord op John F. Kennedy: Een van de meest omstreden gebeurtenissen in de geschiedenis van de Verenigde Staten

De moord op Kennedy

Op 22 november 1963 werd de toenmalige president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy, vermoord in Dallas, Texas. De moord op Kennedy was een schokkende gebeurtenis die een diepgaande impact had op het land en die nog steeds omstreden is tot op de dag van vandaag. Hieronder zullen we dieper ingaan op de gebeurtenissen van die dag en de nasleep ervan.

Op de ochtend van 22 november 1963 arriveerde Kennedy in Dallas voor een staatsbezoek. Hij reisde in een open auto door de stad, vergezeld door zijn vrouw Jackie en andere leden van zijn entourage. Terwijl de auto door Dealey Plaza reed, werd Kennedy getroffen door twee kogels die werden afgevuurd vanuit een gebouw in de buurt. Hij stierf later die dag aan zijn verwondingen.

Lee Harvey Oswald gearresteerd en vermoord

Lee Harvey Oswald werd gearresteerd en aangeklaagd voor de moord op Kennedy. Oswald ontkende schuldig te zijn en beweerde dat hij onschuldig was. Twee dagen later werd hij echter vermoord door Jack Ruby tijdens een overdracht naar een andere gevangenis. Ruby werd later veroordeeld voor de moord op Oswald, maar stierf zelf in 1967 aan kanker voordat hij kon worden berecht.

Officiële conclusie: Oswald was de enige dader

De officiële conclusie van het onderzoek naar de moord op Kennedy was dat Oswald de enige dader was. Volgens dit onderzoek had Oswald twee kogels afgevuurd vanuit het gebouw waar hij zich bevond, waarbij één kogel Kennedy trof en de andere de burgemeester van Dallas, J.D. Tippit, doodde.

Er zijn echter talloze theorieën en speculaties geweest over de mogelijke betrokkenheid van andere personen of groepen bij de moord op Kennedy. Sommigen geloven dat Oswald deel uitmaakte van een grotere samenzwering en dat er andere daders waren die nooit zijn opgepakt.

Nasleep van de moord

De moord op Kennedy had een diepgaande impact op de Verenigde Staten en heeft een lange nasleep gehad. Het heeft bijgedragen aan het wantrouwen van het Amerikaanse volk ten opzichte van de overheid en heeft ook geleid tot het onderzoeken van de rol van de media in de politiek.

Tot op de dag van vandaag blijft de moord op Kennedy omstreden en blijven mensen speculeren over wat er werkelijk is gebeurd. Hoewel de officiële conclusie is dat Oswald de enige dader was, blijven sommigen twijfelen aan deze conclusie en zoeken naar andere mogelijke verklaringen voor de moord. Het blijft een van de meest fascinerende mysteries in de geschiedenis van de Verenigde Staten.